Steklarna Hrastnik

Spletna trgovina napis

Korporativne informacije

 

 y1f1l1 

Natečaj #GlassRepurpose

Steklo v novi podobi in uporabi


Naša Steklarna je v sodelovanju z MAO v okviru BIO 26 v septembru na družbenih omrežjih izvedla nagradni natečaj #GlassRepurpose. Z natečajem smo želeli spodbuditi k razmislek, kako ponovno uporabiti steklene izdelke. Na natečaju smo prejeli več kot 70 idejnih predlogov. Člani strokovne komisije, ki so jo sestavljali Matevž Čelik Vidmar – MAO, Erika Oblak - Ekologi brez meja ter Mateja Š. Dimic – Steklarna Hrastnik, smo izbrali tri najboljše predloge.


Z natečajem smo želeli opozoriti ter ozavestiti večjo skrb za okolje in trajnostno naravnanost. Iskali smo izvirne, nevsakdanje ideje s tržnim potencialom – predvsem pa smo iskali ideje, ki upoštevajo uporabo večjih količin že uporabljenega stekla. V Steklarni Hrastnik si želimo, da naši izdelki na koncu svoje prvotne uporabniške poti ne postanejo zgolj črepinje, ki jih pretopimo nazaj v nove steklenice. Želeli smo opozoriti, da lahko tudi že uporabljeni izdelki dobijo povsem novo uporabno vrednost. Pomembno se nam zdi tudi to, da za realizacijo Pri prispelih idejah smo prav tako upoštevali, da realizacijo le te ne bi bila potrebna obremenitev okolja in poraba dodatne energije.


Prvi 3 nagrajenci, ki so po mnenju komisije podali najboljše ideje, so:


1. MESTO: Katja Keseric Markovič za predlog Vzpostavitev platforme za trgovanje z odpadki, ki predstavlja korak bližje h krožni ekonomiji. Moj odpadek je surovina / material za nekoga drugega. Obrazložitev: Ideja o vzpostavitvi platforme za trgovanje in razvrščanje odpadnega / uporabljenega stekla je izvirna in nevsakdanja. Sega izven okvirjev razmišljanja in iskanja rešitve. Platforma skrbi, da odpadno zavrženo steklo ne postane odpadek, ampak surovina nekomu drugemu. Komisija ugotavlja, da bi bilo potrebno za realizacijo katerekoli prispele ideje na tem natečaju razvrščanje in sortiranje odpadnih steklenih izdelkov, za kar bi potrebovali sistem in ta platforma je odgovor na to vprašanje. Ker prispela idejna rešitev predstavlja tako orodje kot rešitev zastavljenega izziva in je predpogoj za uporabo velike količine že zavrženega stekla, ji je strokovna komisija soglasno podelila prvo mesto.


2. MESTO: Nejc Juritsch  za predlog  Kosi stekla + beton = transparentna stena. Obrazložitev: Ideja o uporabi steklenih odpadnih kosov v gradbenih / betonskih konstrukcijah omogoča različne efekte (transparentnost sten) ali kot gradben material namesto peska. Gre za področje, ki bi lahko porabilo večje količine zavrženega materiala brez dodatnih energetskih vlaganj in onesnaževanja.


3. MESTO: Špela Muhič za predlog Drobci večjih količin stekla zapolnijo prostor med velikimi steklenimi površinami. Obrazložitev: Uporaba manjših steklenih odpadnih kosov (črepinj) kot polnilni material za razne pohištvene elemente in predelne stene omogoča uporabo večje količine zavrženega materiala. Izvedba, ki dodatno ne obremenjuje okolja in zanjo ni potrebna dodatna energija za predelavo.


Ustvarjalka najboljšega dela po izboru žirije bo prejela finančno nagrado v višini 1.000 evrov, vsi trije pa so vabljeni na »Steklarna Hrastnik doživetje«, kjer jim bomo predstavili naše podjetje z ogledom proizvodnje. Vsem, ki so na natečaju sodelovali, se seveda iskreno zahvaljujemo. Veseli smo, da smo prejeli tako bogato število idej, ki kažejo, da je skrb za okolje pomembna tematika, steklo pa hvaležen material za ustvarjanje – tako povsem na novo kot že uporabljen ima nešteto možnosti recikliranja. In kot takšen ustreza najvišjim standardom ekološkega materiala.

 

Slika1 Slika2

DPPpolni

DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE

Steklarna Hrastnik je novembra 2011 prejela osnovni certifikat Družini prijazno podjetje

zaposleni

SKRB ZA ZAPOSLENE

Zavedamo se, da so motivirani zaposleni, opremljeni z znanjem in vizijo podjetja, naša...

Več

okolje

SKRB ZA OKOLJE

Veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja. Odgovornost do okolja je za Steklarno...

Več

nagrade

NAŠE NAGRADE

Steklarna Hrastnik se je na izboru Zlata nit 2012 uvrstila med finaliste v kategoriji velika podjetja in prejela...

CertifikatAAANaslovna slo

NAŠI CERTIFIKATI

Mednarodni sejem Ambiente je Steklarni Hrastnik podelil certifikat Ethical Style Guide.

Več

POVEŽITE SE

y1 f1 l1p1

Nas želite kontaktirati?

  1. Kontakti
  2. Kje smo
crta  TELEFONSKA 
  ŠTEVILKA

  03 56 54 600
crta  TELEFONSKA 
  ŠTEVILKA

  03 56 54 623
crta  ELEKTRONSKI 
  NASLOV
  
 
EBA2014 15Logo ambasador