Steklarna Hrastnik

Spletna trgovina napis

Korporativne informacije

 

 y1f1l1 

Steklarna Hrastnik zmagovalka modre prakse energetske učinkovitosti

Podjetji Tiko Pro  in Mediade sta letos prvič izvedli  natečaj za najboljšo  modro prakso energetske učinkovitosti. Steklarna Hrastnik je v konkurenci med 19 slovenskimi podjetji in organizacijami ter prijavljenimi  22 modrimi praksami prejela nagrado za najboljšo modro prakso.    Steklarna je  prejela nagrada za projekt izkoriščanja odpadnega toplotnega dimnega plina za ogrevanje vode. S tem projektom je Steklarna Hrastnik prihranila 130.000 Sm3   zemeljskega plina na letni ravni kar znaša  50.000 EUR ter zmanjšala emisijo CO₂ za več kot 250 ton.

Vse prijave je pregledala strokovna komisija, ki so jo sestavljali   Kristina Kočet, Tiko Pro, Milan Ziherl, EKO Sklad, Igor Podbelšek, Elektro Energija, dr. Ignacijo Biluš, Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru,  Aleksandra Brank, Bisnode, Mateja Kegel, Energetika.net in Edita Krajnović, Mediade. Komisija je med tremi finalisti v razpravi izbrala zmagovalca Modrih praks 2013. Pri ocenjevanju modrih praks je komisija upoštevala  naslednje kriterije: okoljska (energetska) učinkovitost, prenosljivost prakse, inovativnost prakse, gospodarski vpliv in širši družbeni pomen ter doseg dobre prakse.

»Vesel sem, da je komisija naš projekt izbrala za najboljšo modro prakso letošnjega leta. Za steklarno je skrb za okolje strateškega pomena, zato vse naše posodobitve tehnologije  izvajamo  na osnovi najstrožjih standardov in predpisov. »je povedal Andrej Božič, generalni direktor Steklarne Hrastnik, ki je še dodal »Izvajamo tudi ciljne ukrepe na osnovi spremljanja okoljskih kazalcev in energetskih pregledov, ki jih delamo v izbranih obdobjih.«

Eden od energetski pregled v steklarni je pokazal, da obstaja potencial za izkoriščanje  odpadnega dimnega plina  iz G peči katerega temperatura  znaša  1300 °C.  Ves odpadni dimni plin gre lahko skozi filter samo pri temperaturi pod  180 °C. Ohlajevanje le tega pomeni porabo energije in posledično tudi obremenitev okolje.  Zato so v steklarni iskali možnost ohlajevanja odpadnega dimnega plina z manjšo porabo energije. Tako je nastal nagrajen projekt.  Celoten proces se prične z dodajanjem svežega zraka odpadnim dimnim plinom. S tem se temperatura zniža na 450 °C. S to mešanico ogrevajo vodo v dveh menjalnikih toplote in mešanico ohladijo za nadaljnjih 100 °C. Potem se ogreta voda uporablja še za uplinjanje kisika na kar gre ohlajeni dimni plini na koncu gredo skozi čistini filter. Projekt se bo steklarni povrnil v manj kot dveh letih.

PREZENTACIJA PROJEKTA

 

PR Portoro MPEU 26.sept.2013 fotoKatjaKodba r

 

 

DPPpolni

DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE

Steklarna Hrastnik je novembra 2011 prejela osnovni certifikat Družini prijazno podjetje

zaposleni

SKRB ZA ZAPOSLENE

Zavedamo se, da so motivirani zaposleni, opremljeni z znanjem in vizijo podjetja, naša...

Več

okolje

SKRB ZA OKOLJE

Veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja. Odgovornost do okolja je za Steklarno...

Več

nagrade

NAŠE NAGRADE

Steklarna Hrastnik se je na izboru Zlata nit 2012 uvrstila med finaliste v kategoriji velika podjetja in prejela...

CertifikatAAANaslovna slo

NAŠI CERTIFIKATI

Mednarodni sejem Ambiente je Steklarni Hrastnik podelil certifikat Ethical Style Guide.

Več

POVEŽITE SE

y1 f1 l1p1

Nas želite kontaktirati?

  1. Kontakti
  2. Kje smo
crta  TELEFONSKA 
  ŠTEVILKA

  03 56 54 600
crta  TELEFONSKA 
  ŠTEVILKA

  03 56 54 623
crta  ELEKTRONSKI 
  NASLOV
  
 
EBA2014 15Logo ambasador